ИНТЕГРАЦИЈА РОМСКЕ НАЦИОНАЛЕ МАЊИНЕ УЗ ПРОГРАМ „ЕXCHANGE 3“
4.04.2011

У сусрет Светском дану Рома, руководство Градске општине Палилула и мултидисциплинарни мобилни тимови, који реализују општински пројекат „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, у оквиру програма EXCHANGE 3, обишло је више породица ове националне мањине у насељима општине :„Паси Пољана“ и  „Црвена Звездa“.

Општина Палилула веома одговорно ради на интеграцији Рома у друштву – рекао je председник проф.др Игор Новаковић. Чинимо све, у границама наших надлежности, да помогнемо у остваривању здравствене заштите овог становништва, школовању ромске деце, решавању проблема становања, уклањању предрасуда приликом запошљавања и дискриминације по било ком основу.  Ево, у оквиру овог пројекта, који финансира Европска унија, много смо ближи ромској популацији и мислим да полако стичемо међусобно поверење.

Обилазак ромске махале на „Црвеној Звезди“, оставио је на све присутне горак утисак. Као да се у овом нишком насељу живот одвија у прошлом веку, на депонији у условима недостојног човека. Без водоводне мреже и канализације, често и без струје која је „слабог“ напона, овде живе у правом смислу «социјални случајеви». И поред помоћи Града и општине Палилула овај проблем се по оцени присутних мора решити системски.

Горан Митев је тежак инавил. Дане проводи у инвалидским колицима, која је скоро добио и уз телевизијски програм који му је прозор у свет. Има три сина и једну ћерку, и са супругом, која сакупља одбачене ствари у контејнерима, живе од туђе неге и помоћи која износи 7.400 динара, Нема здравствену књижицу ни личну карту. Правник из мобилног тима пројекта Палилуле већ му помаже да добије извод из матичне књиге рођених, што не иде брзо јер је Горан рођен у Македонији. Ту су и лекари, мере крви притисак, шећер у крви. Збуњени су и домаћини и гости. Председник Новаковић тражи од мобилног тима да се нађе решење око набавке грађевинског материјала-цемента и песка за поправку собе и могућност приступа објекту примерен особама у инвалидским колицима.

Следећа породица, која је добила приоритет у овој посети и помоћи општине је породица самохране мајке Рабије Јашаревић. Ова 36 годишња ромкиња, тешко је оболела и тренутно је на хемотерапији. Има осморо деце која немају здравствене књижице и прима материјално обезбеђење од 10.000 динара. И овде је Мобилни тим, након медицинске интервенције, пружио одговарајуће информације како би Рабија остварила право на дечји додатак и једнократну новчану помоћ а деца добила здравствену заштиту. Помоћ у животним намирницама и хигијенским средствима, коју је обезбедила општина Палилула, обрадовала је све укућане. По завршетку посете, ова самохрана мајка је општинским колима враћена на даљи медицински третман у Кнез Село.

Потребе ове категорије становника давно су прерасле оквире пројекта. Основни проблем ромског насеља у «Црвена звезда» је што је настало на приватном земљишту Циглане. Зато је изузетно тешко трајно решити прикључак на водоводну и канализациону мрежу. Слични проблеми „социјално рањивих група“, постоје и у другим деловима општине Палилула- каже Милош Стојадиновић, менаџер пројекта. Они се не могу решити у овој фази пројекта.

Упркос чињеници да се проблемима Рома већ неколико деценија баве бројне светске владине и међународне организације, као и институције и политичари, њихов економски, политички и друштвени положај није се значајније побољшао у првој деценији новог миленијума. И даље, већина породица ромске популације живи у нехигијенским условима, на периферијама и неурбанизованим насељима-рекао је председник општине, проф.др Игор Новаковић. У Србији, према попису из 2002. године, има око 110.000 Рома, али процене стручњака говоре да их је између 400.000 и 700.000. По овом попису, према националној или етничкој припадности, у Градској општини Палилула евидентирано је 3.435 припадника ромске популације, мада је овај број знато већи услед досељавања породица са Косова и повратком већих група из земаља Европе уније.

Досад смо обишли више од хиљаду људи, у више од десет насеља, којима покушавамо да пружимо основну медицинску, социјалну, правну и психолошку подршку. До краја пројекта обићи ћемо читаву општину. Очекујемо да ће Делегација Европске комисије у Србији предложити да се наш пројекат настави и након овог циклуса-каже председник општине. Имамо најаве да би он могао бити пилот пројекат за све остале пројекте социјалне заштите на нивоу општина.

Нишка општина Палилула већ годинама спада у десет најсиромашнијих општина у Србији. Потврдили су то и најновији подаци Републичког завода за статистику према којима је просечна фебруарска плата у овој општини само 21.762 динара, док је републички просек скоро два и по пута већи (49.394). Социјално-угрожени становници Палилуле могу добити потребне информације о коришћењу бесплатних услуга мобилних тимова пројекта на телефон 018/ 244-587 или у својим месним кацеларијама. Руководство ове градске општине у Нишу очекује да ће се у сарадњи са партнером на пројекту, Центром за социјални рад „Свети Сава“ у Нишу и бугарском општином Ћустендил, значајно побољшати квалитет живота социјално рањивих група у Палилули.